home     Jan van der Eerden, architect            In Sichem

Start
Architectenbureau
Restauraties
Boeken
Acties
Politiek
Waardering
Actueel
Links

Waardering > Ton Koot penning

 

Naar aanleiding van de uitreiking van de Ton Koot penning stond het onderstaande artikel in het blad Heemschut van oktober 2003:

Ton Kootpenning voor Jan van der Eerden

De Bossche architect Jan van der Eerden is wegens zijn grote verdiensten voor de monumentenbescherming onderscheiden met de Ton Koot penning. Die werd hem op 25 juni 2003 in het Brabantse Provinciehuis uitgereikt door Heemschut-voorzitter E.H. van Tuyll van Serooskerken.

De voorzitter memoreerde de belangrijke rol die Van der Eerden  - vaak samen met de al eerder onderscheiden mr. Hein Bergé - heeft gespeeld in de strijd om het behoud van de oude Bossche binnenstad. Verder heeft het duo Van der Eerden - Bergé via een door hen opgerichte politieke partij de Binnendieze en de aangrenzende oude wijk van demping en sloop gered, waardoor Den Bosch een belangrijke toeristisch-monumentale trekpleister rijker is geworden. Van Tuyll noemde Van der Eerden een kanjer en dankte ook diens vrouw voor haar steun aan het werk van haar man.

Voorzitter Lambert de Visser van de PC Noord-Brabant - een commissie waar Van der Eerden 35 jaar lang actief lid van is geweest - bedankte de laureaat voor zijn vele activiteiten en schaarde zich helemaal achter diens motto 'Monumentenzorg is een stuk emotie'.

In het dankwoord van de Brabants zesde Ton Kootpenning-drager klonk ook de nodige emotie door. De in een ('mondjesmaat') gerestaureerd monument wonende Van der Eerden zei zeer goede herinneringen te hebben aan Ton Koot, met wie hij in de jaren zestig veel contact heeft gehad en die in het blad Heemschut de Binnendieze landelijk in de aandacht heeft gebracht. In verband met zijn leeftijd gaat Jan van der Eerden het wat rustiger aan doen, reden waarom hij afscheid heeft genomen van de PC Noord-Brabant (aan dit afscheid is in het blad Heemschut van april 2003 aandacht besteed).

Door: Jan Keunen.

 

Ton Koot Penning, bond Heemschut
   
 
© Klaar! Webdesign 2013